Približana tehnika digitalnega tiska na beli papir.

Želite izbrati tiskarno? V tem članku vam bomo predstavili nekaj skrivnosti, ki vam bodo pomagale brez težav izbrati pravega tiskarja, ki ustreza vašim pričakovanjem. S svojim temeljitim poznavanjem tiskarske industrije in dragocenimi nasveti, ki smo jih prejeli od naših zvestih strank, si prizadevamo opremiti vas s potrebnim znanjem, da boste lahko sprejeli informirano odločitev.

Tukaj je 12 skrivnosti, ki jih upoštevajo le izkušene stranke, ko želijo izbrati tiskarno:

1. Izbrati tiskarno, ki ima lastne proizvodne zmogljivosti

Dandanes obstaja veliko »tiskarjev«, ki so v resnici le posredniki. To pomeni, da nimajo dejanske tiskarske opreme razen mize in računalnika. Vaše naročilo preprosto izročijo pravi tiskarni in vam zaračunajo svoje storitve posredovanja, kar seveda pripelje do višjih stroškov in šuma v komunikaciji. Da bi zagotovili boljšo izbiro, potrebno bo izbrati tiskarno, ki ima lastne proizvodne zmogljivosti.

Predvsem lahko zahtevate ogled proizvodnje. Zavrnitev tovrstne zahteve je sumljiva in izbira takšnega ponudnika je lahko zelo rizična odločitev.

Posredujemo, ker lahko najdemo druge, ki to naredijo ceneje!

2. Izogibajte se izbiri najcenejše tiskarne

Verjetno že veste, da v nobeni industriji ni čudežev. Stranke, ki izberejo tiskarne z najnižjimi cenami, se pogosto soočajo z izdelki zelo slabe kakovosti. Kako lahko torej izberete tiskarno in prihranite denar?

Razlaga je preprosta. Te “cenejše” tiskarne običajno zmanjšujejo stroške na različnih področjih, kar povzroča razočaranje nad končnimi izdelki. Bolj smiselno je osredotočiti se na optimalno razmerje med ceno in kakovostjo.

Preprosto… ne izberemo vsakič najcenejšega dobavitelja.

3. Večja tiskarna ni nujno najboljša

Ta skrivnost ne pomeni, da je velika proizvodnja slabša. Je pa povsem logično, da večja podjetja pogosto delajo kot tekoči trak. Če si želite individualnega pristopa, kjer se vaše ideje in preference ustrezno upoštevajo, so manjše ali srednje velike tiskarne pogosto boljša izbira. Takšna podjetja po navadi dajo prednost zadovoljstvu strank. Zato razmislite o izbiri tiskarne takšne narave.

– Sledila sem pravilnemu postopku, ampak stranka ni bila zadovoljna… – Očitno stranka ni sledila pravilnemu postopku.

4. Preverite starost in izvor opreme

Nič ne traja večno, in tiskarska oprema ni izjema. Z leti se oprema poslabšuje, se kvari in izgublja svoje prvotne lastnosti. Izdelki, ki so narejeni s takšno “dotrajano” opremo, so običajno pod mejo povprečne kakovosti. Tudi nova poceni oprema vas bo verjetno “presenetila” s svojo kakovostjo.

Da bi našli tiskarno z ustrezno opremo, ne oklevajte in povprašajte o letu izdelave, zgodovini uporabe in vzdrževanju teh tiskarskih strojev, ki vas zanimajo. Čim bolj nova in bolj natančno vzdrževana je ta oprema, večje so možnosti, da boste izbrali zanesljivega izvajalca in dobili odlične izdelke.

Tisk je pripravljen. Če je kvaliteta slaba, to je zato ker sem uporabil naš star tiskalnik.

5. Vedno zahtevajte vzorce izdelkov

Da si zagotovite visokokakovosten tisk je potrebno posvetiti pozornost reprodukciji barv na vzorcih. Barve naj bodo žive in svetle, z dobrim kontrastom.

Preverite kakovost materialov, natisnjenih z isto barvo. Ne sme ostati barvnih sledi in barva naj bo enaka na vseh delih izdelka.

Podrobno preglejte vzorce glede morebitnih barvnih madežev, kjer so lahko pike ali prah, ki pridejo v sistem znotraj tiskarskega stroja.

Pri natančnem pregledu kakovosti vzorcev lahko upoštevate te dejavnike, da oblikujete informirano mnenje o sposobnostih določene tiskarne.

Dobite nekaj vzorcev! Dobite nekaj vzorcev!! Vsak dobi vzorec!!

6. Izbrati tiskarno s strokovnimi zaposlenimi

Pri izbiri tiskarne je pomembno oceniti tudi kvalifikacije zaposlenih. Nekatere tiskarne, zaradi zmanjševanja stroškov, najemajo neizkušeno osebje, ki morda nima pozornosti do detajlov in izdeluje tiskovine nižjega standarda. Pomembno je razumeti, da to ni posledica zlonamerne napake, ampak zgolj pomanjkanje znanj in veščin.

Zato je bistveno, da povprašate po osebah, ki bodo obdelovale vaše naročilo in njihovih kvalifikacijah. Če želite izbrati tiskarno, upoštevajte tudi ta dejavnik.

Žal mi je, niste “kvalificirani”.

7. Bodite prisotni med tiskarskim procesom, da se izognete neprijetnim presenečenjem

Da bi preprečili morebitna neprijetna presenečenja, poskusite biti prisotni med tiskom vašega materiala, še posebej pri tisku knjig in drugih pomembnih projektov. Fizična prisotnost vam omogoča neposreden vpliv na tiskarski proces in ukrepanje, če nekaj ne ustreza vašim pričakovanjem.

Poleg tega vaša prisotnost v tiskarni pomaga zagotoviti, da zaposleni ostanejo disciplinirani in odgovorni pri izpolnjevanju vašega naročila.

8. Izbrati tiskarno z ustrezno tiskarsko tehniko glede na obseg tiska

Izbira prave tiskarske tehnike je ključna in je odvisna od obsega tiska. Upoštevajte, da je digitalen tisk priporočljiv za majhne količine, ki jih potrebujete hitro, medtem ko je offset tisk bolj ekonomičen in učinkovit za večje količine tiska. Več o tem lahko preberete tukaj.

Digitalni tisk vs. Offset tisk

9. Pravilno pripravite material za tisk

Tiskarne cenijo dobro pripravljene elektronske materiale za tisk. Vsaka tiskarna običajno ima dokument s tehničnimi zahtevami, ki se jih je potrebno strogo držati. Če tega ne storite, lahko tiskar zavrne delo s vašimi materiali ali vam zaračuna dodatne stroške zaradi popravljanja napak.

Če sami nimate dovolj izkušenj s pripravo dokumentov za tisk, razmislite o izbiri tiskarne, ki ponuja tudi oblikovanje in pripravo za tisk.

10. Povprašajte o kakovosti papirja, materialov in barv, ki se uporabljajo

Visokokakovosten papir, barve, tiskalne plošče in kemikalije so bistveni za zadovoljive rezultate. Nikomur niso všeč blede barve, porumenel in luskast papir ali slaba kakovost tiska zaradi nekvalitetnih materialov.

Zato zbirajte informacije o uporabljenih materialih, vključno z nazivi in poreklom. Na splošno ugledne tiskarne naročajo potrošni material in papir pri izkušenih evropskih podjetjih, ki slovijo po proizvodnji visokokakovostnih materialov. Izbrati tiskarno, ki uporablja takšne materiale, je več kot smiselno.

11. Ne sklepajte kompromisov glede kakovosti papirja

V želji po prihranku denarja neizkušene stranke pogosto izberejo najcenejšo vrsto papirja. Vendar izkušene stranke razumejo, da je lahko premazan papir le 10% dražji od nepremazanega. Končni izdelek, natisnjen na premazanem papirju, bo tako stal približno 5% več kot isti izdelek na nepremazanem papirju, vendar bo izgledal veliko svetleje in atraktivneje.

12. Ocenite delo s strankami in pravni status pred sprejetjem odločitve

Pri izbiri tiskarne upoštevajte kakovost dela s strankami in pravne vidike. Verodostojna tiskarna ponuja možnosti dostave, sprejema različne načine plačila in opravlja posel na podlagi pogodbe.

Zaključno poudarjamo, da je pomembno upoštevati vse nasvete, ki smo jih podali. S tem se lahko učinkovito zaščitite pred nepričakovanimi težavami in sprejmete informirano odločitev pri izbiri prave in najboljše tiskarne za vaše potrebe.