offset printing

Dandanes Offset tisk je široko prepoznan kot ena najpogosteje uporabljenih metod. Približno 80% tiskanih materialov je proizvedenih s to tehniko, ki je postala temeljni stolp industrije. Pravzaprav offset tisk je vmesni korak med podlago in črnilom, kar ga ločuje od drugih metod. Uvedba strojev za offset tisk leta 1916 je revolucionirala področje, saj je omogočila neposredni prenos črnila s tiskarske plošče na podlago preko vmesnega valja, kar je omogočilo pridobitev nezrcalne slike.

Podrobnosti o postopku

Postopek offset tiska temelji na planografskih principih, kjer obstajajo tiskarski in netiskarski elementi na isti ravni, vendar se razlikujejo po svojih fizikalno-kemijskih lastnostih. Za izvajanje tiskarskega postopka se uporablja offset tiskarski stroj, ki je običajno opremljen s cilindrom za ploščo in offset cilindrom. Cilinder za ploščo drži tiskarsko ploščo, ki vsebuje želene elemente. Ko se cilinder za ploščo vrti, se slika prenese na vmesni cilinder, ki nato odtisne sliko na podlago.

Vključitev vmesnega valja igra ključno vlogo pri zagotavljanju enakomerne porazdelitve črnila, kar vodi do ostrejših in kakovostnejših tiskanih slik. Poleg tega ta zasnova prispeva k zmanjšanju obrabe opreme, kar podaljša življenjsko dobo tiskarske opreme.

Pomembno je omeniti, da offset tisk postavlja stroge in številne zahteve ta prepripravo materialov, kar pogosto zahteva pomoč strokovnjakov, da se zagotovijo optimalni rezultati.

Vrste

Ta tehnika obsega različne metode, ki temeljijo na tehniki nanašanja črnila, vrsti opreme in tiskarskih formatih. Razumevanje teh vrst je bistveno za določanje primernosti offset tiska za različne tiskarske naloge. Poglejmo različne vrste in njihovo ustrezno uporabo.

Glede na vrsto črnila se lahko razvrsti na takšen način:

  • Vlažen Offset (Dampening). Ta tradicionalna metoda uporablja tekočino za odbijanje črnila, kar ustvarja vrzeli med tiskanimi znamkami. Gre za široko uporabljeno tehniko.
  • Suhi Offset. V tej metodi se namesto tekočine uporablja silikon za ustvarjanje vrzeli. Čeprav je ta tehnika preprostejša, zahteva uporabo posebnega črnila.

Na podlagi vrste opreme, lahko ločimo tako:

  • Listni Offset (Sheet-fed). Ta tehnologija vključuje tisk na posamezne liste. Nekateri listni stroji morda ne bodo sposobni tiskati slik v polni barvi v enem prehodu, kar zahteva uporabo večdelnih strojev za takšne zahteve. Listna vrsta se pogosto uporablja za vizitke, brošure, letake, etikete in knjižice.
  • Web (Roll) Offset. Odtisi so narejeni na neprekinjeni roli, ki se kasneje razreže na posamezne liste. Web offset stroji nudijo visokokakovostne odtise z natančno reprodukcijo odtenkov in živahnimi barvami. Ta tehnologija pa zahteva drago opremo, ki se običajno najde v tiskarnah večje velikosti, ki redno izpolnjuje stalna naročila velikega obsega.

Različni modeli strojev ponujajo tudi različne tiskarske formate:

  • Ozki format. Ta format vključuje širino lista, ki ne presega 60 cm. Pogosto se uporablja za tiskanje vizitk, brošur, letakov, etiket in knjižic.
  • Polni format. S širino do 102 cm so modeli polnega formata primerni za izdelavo knjig, katalogov in revij. Nekateri modeli celo omogočajo istočasno nalaganje dveh rolic, kar povečuje hitrost in učinkovitost.
  • Široki format. Ti stroji lahko sprejmejo širino platna do 190 cm, zato so idealne za tiskanje plakatov, zemljevidov in oglasnih panojev.

Katere materiale lahko tiskamo?

Čeprav je ta metoda vsestranska, obstajajo določene omejitve in premisleki za specifične tiskarske naloge:

  • Tisk bele barve na obarvan papir morda ne bo ponudil želenih rezultatov z uporabo offset opreme.
  • Sintetični ali metalizirani papir in filmi niso najbolj primerni za offset tisk.
  • UV in folijska črnila se pri offset tisku običajno ne uporabljajo.
  • Zahteve glede gostote papirja se razlikujejo glede na vrsto opreme. Listni stroji lahko obvladajo gostejši papir, običajno od 80 do 420 gsm, medtem ko so stroji za rolanje omejeni na obseg od 35 do 150 gsm.

Pomembno je opozoriti, da se listna oprema običajno ne uporablja za izdelavo knjig in periodičnih publikacij, saj tovrstni izdelki zahtevajo lažji papir.

Razumevanje vrst in uporabe offset tiska pomaga podjetjem pri informiranih odločitvah o najprimernejši tiskarski metodi za njihove specifične potrebe.

Prednosti in slabosti offset tiska

Prednosti

Offset tisk je široko uporabljena tehnika v tiskarski industriji, ki ponuja številne prednosti in le nekaj omejitev. Medtem ko lahko specifične okoliščine in zahteve vsake tiskarske naloge vplivajo na odločitev, lahko izpostavimo nekatere splošne prednosti in slabosti offset tiska.

1. Ekonomična učinkovitost pri velikih tiskarskih serijah

Offset tisk izstopa po stroškovni učinkovitosti pri velikih količinah tiska. Ko se poveča tiskarska serija, se strošek na enoto zmanjša, zato je idealen za projekte velikega obsega.

2. Visokokakovosten tisk v polni barvi

Omogoča izjemno kakovost tiska z živahno in natančno reprodukcijo odtenkov. Omogoča torej natančno usklajevanje barv, kar je primerno za projekte, kjer je barvna zvestoba ključnega pomena.

3. Obstojnost odtisov

Odtisi, narejeni s to metodo, izkazujejo odlično obstojnost. Upirajo se bledenju, zato so tudi primerne za dolgotrajne materiale, kot so knjige, katalogi in marketinški materiali.

4. Visoka tiskarska hitrost

Tiskarske preše so sposobne proizvodnje z visoko hitrostjo, kar omogoča tiskanje do 10.000 odtisov na uro. Ta učinkovitost je še posebej koristna za tiskarske serije velikega obsega z omejenimi roki.

5. Dodatne operacije

Offset tisk omogoča integracijo različnih post-tiskarskih operacij, kot so zlaganje, rezanje, izrezovanje in laminacija. Ta vsestranskost izboljša estetsko privlačnost in funkcionalnost tiskanih materialov.

6. Široka izbira debelin in formatov

Offset tisk podpira široko paleto debelin in formatov. Lahko sprejme različne zaloge papirja, vključno s premazanimi, nepremazanimi, teksturiranimi in posebnimi papirji, kar ponuja vsestranskost v oblikovanju in uporabi.

Slabosti

1. Dolgotrajno in kompleksno obdobje predtiska

Offset tisk zahteva obsežen proces predtiska, vključno s pripravo postavitve, vmesnimi oblikami, potrditvijo barv in nastavitvijo končne tiskarske serije. Ta zapleten delovni tok dodaja čas in kompleksnost proizvodnjemu procesu.

2. Ekonomična neučinkovitost za manjše serije

Za majhne tiskarske količine, običajno pod 400 izvodov, morda ni stroškovno učinkovit. Fiksni stroški in daljši čas začetnih nastavitev ga naredijo manj učinkovitega za manjše tiskarske serije.

3. Omejena fleksibilnost za spremembe v zadnjem trenutku

Ko je offset oblika že ustvarjena, kakršnakoli sprememba postane izziv. Proces nastavitve in ustvarjanje plošče zahteva čas in investicije, kar omejuje možnost izvajanja takojšnjih sprememb.

Razumevanje prednosti in slabosti offset tiska pomaga podjetjem pri informiranih odločitvah na podlagi njihovih specifičnih zahtev. S premislekom o faktorjih, kot so količina tiska, proračun, dobavni rok in želena kakovost tiska, lahko podjetja ugotovijo, ali ta metoda ustreza njihovim potrebam in ciljem.

Kako se offset tisk razlikuje od digitalnega tiska?

Offset tisk in digitalni tisk sta dve izstopajoči tiskarski tehnologiji, ki se uporabljata v industriji. Čeprav obe nudita visokokakovostne rezultate, obstajajo opazne razlike glede tiskarskega procesa, stroškov, hitrosti in zmogljivosti. V tem članku lahko bolj podrobno preberete, kako se offset tisk razlikuje od digitalnega tiska.

Ni enostavno odgovoriti, ali je boljše izbrati offset ali digitalni tisk, saj odločitev temelji na različnih dejavnikih. Primernost vsakega tiskarskega postopka je odvisna od specifičnih tiskarskih nalog, količin tiska, nujnosti izvedbe in drugih relevantnih premislekov. Ocenjevanje teh dejavnikov omogoča podjetjem, da sprejmejo informirane odločitve in izberejo najprimernejšo tiskarsko metodo za svoje edinstvene potrebe.