Sitotisk

Sitotisk je ena izmed najstarejših in tradicionalnih tiskarskih tehnik, ki omogoča ustvarjanje jasnih in izjemno obstojnih vzorcev na različne vrste in oblike materialov. Sitotisk je idealen za tiskanje na ravne površine, saj zagotavlja izvrsten oprijem in vzdržljivost tiska.

Končni motiv se ustvari z zaporednim nanašanjem različnih barv preko sita, ki je pravzaprav zelo gosta mrežica. Tako se odtisne na želeno površino. Sitotisk ponuja široko paleto možnosti pri izbiri materialov, saj se lahko uporablja za tiskanje na papir, karton, les, plastiko, kovino, folije, steklo, blago, usnje, umetne tkanine in številne druge umetne ter naravne materiale.

Posebni efekti, ki jih lahko dosežemo s sitotiskom


Z uporabo sita se lahko dosežejo tudi različni posebni efekti, kot so: lak, barva, ki se sveti v temi, perla efekti, “scratch” premazi, barva, ki reagira na UV svetlobo in še več. Sitotisk je primeren za tiskanje vseh vrst nalepk, majic, delovnih oblačil, vrečk, aluminijskih ploščic in drugih izdelkov.

Tisk na tekstil in izdelava preslikačev

Pri tiskanju na tekstilne materiale se običajno uporabljajo barve na vodni osnovi, ki so elastične in trajne ter se dobro oprijemajo tkanine. Obstojnost barv je odvisna od kakovosti barv ter postopka utrjevanja (npr. sušenje s toplim zrakom, likanje skozi papir).
Tehnika sitotiska se lahko uporablja tudi za izdelavo preslikačev. Barva se natisne na poseben silikonski papir, posuši in nato prenese na majico s toplotno stiskalnico. Tiskanje poteka eno barvo naenkrat, kar pomeni, da pet barvnih preslikač gre petkrat skozi stroj. Preslikači se na papir tiskajo zrcalno, da se ob prenosu v toplotni stiskalnici natisne pravi motiv.


Tisk na plastiko
Pri tisku izdelkov iz plastike je sestava plastike ponavadi neznana (PP, PVC, ABS, polikarbonat, polistiren itd.), zato je vedno potreben predhoden test na artiklu samem, da ugotovimo kakšna barva je potrebna za najboljši oprijem barve. V velikih primerih je potrebna uporaba dvokomponentne barve. Pomembno je zagotoviti, da je površina plastičnega materiala tudi ustrezno pripravljena pred tiskanjem, da se zagotovi dober oprijem barve.

Tisk na papir

Tisk na papir ponuja široko paleto možnosti barv in tekstur. Uporabljajo se lahko tako vodne kot tudi disperzijske barve, odvisno od zahtev tiska. Obstojnost barv na papirju je običajno dobra, vendar je treba upoštevati, da lahko vplivajo dejavniki, kot so svetloba, vlaga in obraba.

Tisk na les

Pri tiskanju na les se uporabljajo posebne barve, ki se dobro vpijejo v površino lesa. Obstojnost barv je odvisna od vrste lesa in postopka tiskanja, vendar se lahko doseže dolgotrajna obstojnost z uporabo kakovostnih barv in zaključnih premazov.

Tisk na kovino

Pri tiskanju na kovinske površine se pogosto uporabljajo emajlirane barve, ki zagotavljajo trpežnost in odpornost na korozijo ter oksidacijo. Pomembno je, da je površina kovine ustrezno pripravljena pred tiskanjem, da se zagotovi dober oprijem barv.

Tisk na steklo

Pri tiskanju na steklo se uporabljajo posebne barve, ki so odporne na različne vremenske razmere, UV svetlobo in pranje. Površina stekla mora biti čista in suha pred tiskanjem, da se zagotovi dober oprijem barve. Vzdrževanje tiskanih izdelkov je odvisno od vrste materiala in uporabljenih barv. Priporočljivo je, da se upoštevajo navodila za vzdrževanje in čiščenje ter se izogiba agresivnim čistilnim sredstvom, da se ohrani dolgotrajna obstojnost tiskanih motivov. Ravno tako pa močno svetujemo, da pred tiskom večjih količin, naredite vzorec in ga nato testirate na različne vplive katerim bo tisk kljuboval.

Da bodo vaši izdelki zasijali v najlepši luči, smo vam v Tisk Šepic pripravljeni pomagati pri izbiri materialov ter tudi sami obliki tiska. Kontaktirajte nas na email komerciala@tisksepic.si ali na telefon 07 394 26 69.