Tiskarska industrija se ukvarja s proizvodnjo različnih tiskanih materialov, kot so revije, časopisi, oglasi, informativni letaki, beležke, brošure in razglednice. Glavni potrošni material, ki se uporablja v tej industriji, je papir. Kakovost in estetika končnega izdelka sta odvisni od njegovih tehničnih in dekorativnih lastnosti, ki so pa odvisne tudi od vrste izbranega papirja.

Pri izbiri papirja za tisk, se upoštevajo različne lastnosti. Oglejmo si najpomembnejše med njimi:

Gostota

Ena od ključnih značilnosti je gostota, ki je enaka masi lista s površino 1 m2.

Vrste papirja glede na gostoto in namen uporabe:

  • 40-70 g/m2 – Novinarski papir. Ponuja ekonomično rešitev za proizvodnjo različnih tiskanih materialov, kot so letaki, časopisi in obrazci.
  • 80 g/m2 – Klasični pisarniški papir. Pogosto se uporablja za tisk dokumentacije, poslovnih pisarniških potrebščin in beležk.
  • 90-115 g/m2 – Premazni papir. Uporablja se za ustvarjanje oglaševalskih materialov in sijajnih revij. Barvni tisk na premaznem papirju izgleda svetel, oster in živahen.
  • 130-150 g/m2 – Debelejši papir, uporablja se za barvne brošure s slikami, premium brošure in visokokakovostne letake.
  • 170-200 g/m2 – Trši materiali, ki se uporabljajo za izdelavo koledarjev, albumov, katalogov, brošur vrhunskega razreda, vabil in programov.
  • 250 g/m2 – Uporablja se za standardne poslovne vizitke, razglednice in vabila.
  • 300 g/m2 – Ustrezna izbira za tisk ekskluzivnih poslovnih vizitk.

Belina

To značilnost določa sposobnost površine odbijati svetlobo, in se giblje v območju od 50% do 98%. Višja stopnja beline pomeni, da je barvna slika svetlejša in bolj jasna, material pa je običajno dražji.

Mat/Sijaj površina

Vrste papirja s sijajno površino veljajo za bolj privlačne v primerjavi z mat zaključkom. Vendar pa ker je sijaj za oči lahko utrujajoč, se matirane strani pogosto raje uporabljajo pri tisku večstranskih dokumentov, zlasti z majhnimi pisavami. Sijajni zaključek pa se uporabi za tisk različnih slik, kot so fotografije, logotipi in ilustracije.

Prozornost

Ta značilnost kaže, koliko svetlobe lahko prepušča določena vrsta papirja. Visoka prosojnost je negativna lastnost materiala, saj preprečuje obojestranski tisk.

Tekstura

Površine papirja so lahko gladke, hrapave ali embosirane (reliefne).

Klasifikacija papirja, ki se uporablja pri tisku:

Izbira materiala v tiskarski industriji je odvisna od takšnih dejavnikov, kot so vrsta tiskanja, barva, predstavitev besedila ali ilustracij ter proračun.

Ofsetni Papir

Ta vrsta je bila sprva uporabljena le za ofsetno tiskanje, zdaj je pa iskana tudi za druge tiskarske tehnologije. Ima gostoto med 65 in 280 g/m2 in se odlikuje po visoki vsebnosti celuloze, beli barvi, gladkosti, mat površini ter odsotnosti bleščanja pri svetlobi. Ofsetni papir je primeren za pisanje in risanje s svinčniki. Uporablja se za embosiranje, laminacija se pa uporablja redko . Slike, natisnjene na ofsetnem papirju, lahko včasih ne izgledajo tako svetle in ostre kot na premaznih materialih. Pogosto se uporablja za tisk beležk, knjig z besedilom in ilustracijami, albumov, ovojnic in papirnatih vrečk.

Časopisni Papir

Znan je tudi kot novinarski papir, je tanek in ima sivkast ali rumenkast odtenek ter nizko gostoto med 40-52 g/m2. Uporablja se izključno za ofsetno, barvno ali črno-belo tiskanje. Novinarski papir je zasnovan za kratkotrajno uporabo in ni namenjen dolgoročnemu shranjevanju. Sčasoma ima tendenco rumenenja, staranja in postane krhek.

Samokopirni Papir

Ta večplastni material se uporablja za tisk obrazcev in ima posebno kemično prevleko, ki omogoča, da se informacije z enega lista prenesejo na drugega. Takšen papir je tanek, njegova gostota pa ne presega 60 g/m2, in se večinoma uporablja za ofsetni tisk. Digitalni tisk ni najbolj primeren za obdelavo tako tankih listov.

Premazni Papir

Premazni papir se imenuje tako, ker ima nanj naneseno tanko plast kaolina, krede in vezivnih sredstev. Uporablja se za proizvodnjo oglaševalskih in informativnih brošur, letakov, plakatov, revij, vabil, koledarjev, poslovnih vizitk in etiket. Premazni papir lahko ima mat ali sijajno površino, njegova gostota pa se giblje med 60 in 245 g/m2.

Na premaznem papirju se uporabljajo naslednje tiskarske tehnologije:

1. Ofset tisk: Premazni listi s svojo svetlo belo površino odlično ustrezajo ofsetnemu tisku, kjer so vse barve, odtenki in prehodi videti izrazito.

2. Digitalni tisk: Primeren je za liste z gostoto 90 g/m2 in več.

3. Sitotisk: Premazni papir odlično ohranja slike, ustvarjene s sitotiskom.

Premaznega papirja običajno ne uporabljamo pri brizgalnem tiskanju, saj se črnilo lahko razmaže po gladki površini.

Oblikovalski Papir

Oblikovalski papir se uporablja za ekskluzivne umetniške in oblikovalske projekte, kot so darilni boni, predstavitvene brošure, poslovne vizitke, naslovnice in umetniške knjige. Proizvaja se iz različnih surovin s pomočjo specializiranih tehnik. Najbolj priljubljene vrste vključujejo:

1. Efalin – Ta teksturiran material je obdelan s posebno impregnacijo, ki izboljša njegovo trpežnost. Uporablja se za končno obdelavo sprednje strani knjižnih ovitkov in za izdelavo vrečk.

2. 2. Touch Cover – Ta gost papir predstavniškega razreda ima edinstven taktilni učinek, ki simulira gumo. Uporablja se za izdelavo poslovnih vizitk in voščilnic.

3. Majestic – Metalizirani listi, zasnovani za tiskane izdelke z visoko odpornostjo.

4. Eurocolor – Oblikovalski barvni karton okrašen z embosiranjem. Uporablja se za izdelavo ekskluzivnih poslovnih vizitk, map in darilne embalaže.

Izbiro tiskarske metode na oblikovalskih materialih je najbolje zaupati strokovnjakom.

Kraft

Ena najstarejših vrst papirja je kraft papir. Sestavljen je iz rahlo kuhane sulfatne celuloze z dolgimi vlakni. Danes, zahvaljujoč sodobnim tehnologijam, je mogoče proizvajati kraft papir z različnimi učinki in tiski. Ta material se večinoma uporablja za izdelavo embalaže – vrečk in ovojnic. Površina papirja je lahko rjava ali beljena.

Različne vrste kartona, ki se uporabljajo za izdelavo tiskanih izdelkov.

Karton odlikuje visoka gostota, togost, trdnost in sposobnost ohranjanja svoje oblike. Ta material je primeren za različna zaključna dela, kot sta slepi in folijski tisk, lakiranje in laminiranje. Uporablja se za izdelavo poslovnih kartic, laminiranih psevdo-plastičnih kartic, naslovnic za knjige ter embalaže.

Karton je lahko enostranski in dvostranski. Enostranski karton se uporablja za izdelavo map z logotipi, naslovnic zvezkov in koledarjev. Dvostranski karton, ki je dražji, se običajno uporablja za proizvodnjo tiskanih izdelkov z visokimi estetskimi zahtevami, kot so poslovne vizitke, voščilnice, vabila in embalaža vrhunskega razreda.

V svetu tiskanja papir ni le platno – je pomemben element, na katerem oživijo vaše ideje. Naslednjič, ko začnete tiskarski projekt, se lahko spomnite, da pravilna izbira papirja lahko ustvari veliko razliko in pusti trajen vtis. Izberite med vrstami papirja premišljeno in sprejmite najboljšo odločitev za svoj projekt.